Ergonomie is de studie van het inrichten van je werkplek en het hebben van een goede houding tijdens zittend werken. Dit is voornamelijk belangrijk voor mensen die op een kantoor of thuis werken. De bureaustoel is hierbij essentieel en de indeling van je bureaublad. Met een uitstekende stoel zal je minder snel kampen met rugklachten. Verder is het belangrijk dat je bureaublad niet te veel rommel heeft zoals propjes papier of plastic verpakkingen van etenswaren. Zorg voor een archief waar je al je belangrijke documenten in opbergt. Werk met kladblokken en houd je pennen in een centrale plek waar je snel bij kan. In dit artikel gaan we iets meer vertellen over hoe je je bureau mooi en netjes houdt en wat het betekent om ergonomisch aan het werk te zijn.

De gevolgen van een ineffici├źnte werkwijze

Om duidelijk een uitleg te geven over ergonomie is het belangrijk om aan te kaarten wat verkeerd zitten je precies kan aandoen. Te lang verkeerd zitten kan zorgen voor rugklachten door een slechte houding. Bij computeren komen daar nog veel meer risico’s bij zoals een muisarm of RSI (Repetitive Strain Injury). Vanwege de stationaire houding waarin je amper of helemaal niet beweegt verlaagt dit je bloedsomloop en hartslag. In een goede werkruimte is er dus wel een kachel nodig om het toch warm te hebben. Zonder een kachel of verwarming kan je het heel snel heel koud krijgen terwijl je productief bezig bent op je beeldscherm. Dit kan onder andere het fenomeen van Raynaud veroorzaken waardoor je ijskoude ledematen krijgt. Om dit ten strijde te gaan kan je elke pauze een stukje gaan lopen of pingpongen of tafelvoetballen, mits deze aanwezig zijn dichtbij je kantine.

Werk prestatiegericht en in teamverband

Zodra je prestatiegericht aan de slag bent dan heb je een quotum waar je aan moet voldoen en continu aan moet denken. Dit kan verkopen zijn waarbij je baas telkens je achter de broek aan zit. Er zijn momenten wanneer dit niet fijn is maar qua ergonomie is het goed om op deze manier een beetje te zweten. Wat dit betreft draagt werken in teamverband ook bij aan een goede werkhouding. Herhaaldelijk naar andere afdelingen lopen voor overleg kent zijn nadelen maar ook zijn voordelen. Voordelen hieraan zijn dat je in beweging bent, mensen leert kennen en actief te werk gaat. Te veel lichamelijk arbeid is natuurlijk ook niet goed. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers en timmermannen of zelfs topsporters. Je lichaam is een zeldzaam goed en in sommige opzichten enorm fragiel.