De zorgsector is een ingewikkelde branche. Volksgezondheid is altijd één van de belangrijkste thema’s in Nederland geweest. Er zijn veel verschillende soorten van zorg en in dit artikel gaan we iets dieper in op de thuiszorg, wat het is en hoe je dit regelt. Bij thuiszorg wordt alle zorg bedoeld die bij de patiënt thuis verleend wordt. Zorgverleners komen dan op bezoek, vaak bij opa’s en oma’s. Doordat dierbaren het zorgen voor opa en oma niet meer aan kunnen door wat voor redenen dan ook, wordt gekeerd naar thuiszorg. Lees verder voor verdere inzichten over de thuiszorg en waar je bij thuiszorg tegenwoordig aan moet denken.
Mantelzorg kort uitgelegd
Vaak is mantelzorg een voorganger van thuiszorg. Er zijn enkele overeenkomsten tussen mantelzorg en thuiszorg. Toch zijn er een paar verschillen die belangrijk zijn om te noemen. Mantelzorg is een vorm van zorg die op iemands pad terecht komt. Over het algemeen is mantelzorg voor naasten die familie zijn zoals een kind of echtgenoot of echtgenote. Vrijwilligerszorg is ook weer een geval apart omdat dit vaak mensen zijn die bij een organisatie zitten en die niet altijd een regelrechte relatie hebben met de patiënt. Conform wetgeving ca. 2021 is het ook af te raden om opa en oma te laten oppassen op kinderen in de lage scholen. Dit heeft te maken met het feit dat het lager onderwijs, net als de evenementensector, een grote brandhaard is voor het Coronavirus. Mantelzorg is tevens altijd noodzakelijke zorg voor chronische ziektes en om gehandicapten grootouders hulp te verlenen.
Thuiszorg regelen doe je zo
Het is begrijpelijk als mensen thuis willen blijven wonen. Voor sommige mensen is daarbij thuiszorg nodig. Dit is belangrijk als je niet zelfstandig meer douchen kan of als je steeds je medicijnen vergeet in te nemen. Het regelen van thuiszorg is een proces op zich en moet wel even gebeuren. Om thuiszorg te regelen kan je terecht bij de gemeente, je huisarts, het ziekenhuis of je lokale thuiszorgorganisatie. Er zijn online websites die je kunnen doorsturen naar de thuiszorgorganisaties in je omgeving. Op dit soort sites vul je je postcode in en je krijgt een aanbeveling van de dichtstbijzijnde wijkverpleegkundige. Hier kan je werk van maken en het opvolgen door een intakegesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek komen veel dingen aan de orde zoals de intentie van de zorg, de duur en de kosten. Vervolgens hoor je contact te leggen met je zorgverzekeraar want het geld moet natuurlijk ergens vandaan komen.