Sporten moet in feite iedereen wie gezond wil blijven doen. Door in beweging te blijven en te sporten blijf je fit, behendig en snel in reactievermogen. Kracht- of conditietraining vormen allebei de basis voor een gezonde sportgewoonte. Ieder mens heeft een ander lichaamstype die uniek reageert op inspanningen. Als je ondergewicht hebt dan moet je eerder goed letten op meer eten dan op de tijdsduur van je training. Bij mensen met overgewicht is dit juist het tegenovergestelde, eerder letten op je sporten dan bezig zijn met eten. Zo zijn er talloze aspecten die om de hoek komen kijken bij het onderhouden van je lichamelijke conditie. In dit artikel gaan we wat vertellen over hoe je een topconditie krijgt en hoe je deze behoudt.

Kies een sport die je leuk vindt en bij je past

Je kan kiezen uit heel veel verschillende takken van sport. Van jongs af aan kom je al snel in aanraking met voetbalclubs doordat je ouders willen dat je tijd spendeert met leeftijdsgenoten. Een dergelijke teamsport zoals voetbal, volleybal of handbal is leuk en geeft je een sociale kring. Maar bij een teamsport ben je veel afhankelijk van andere personen en je prestatie wordt bij een teamsport gemeten in verhouding met de rest. Je kan ook een sport kiezen die je individueel of buiten kan uitoefenen zoals een extreme sport. Hieraan zijn wel een stuk meer veiligheidsrisico’s aan verbonden. Zwemmen is een goed alternatief. Bij zwemmen gebruik je enorm veel spiergroepen en dient als een full body training.

Wat is een topconditie precies

Je topconditie bereiken is eigenlijk voor iedereen een verschillende reis. Een topconditie kan je in verschillende contexten begrijpen. Zo proberen topsporters in een evenement een moment te bereiken van topconditie en dan gaan ze medailles scoren. Topconditie kan je ook op lange termijn begrijpen bijvoorbeeld op een bepaalde leeftijd wanneer je het beste presteren kan. Topconditie is ook een bepaalde lichamelijke gesteldheid die je voortdurend bijhoudt. Om in topconditie te komen moet je alles op alles zetten om blessures te voorkomen. Blessures komen voor wanneer je voor het eerst in een lange tijd weer begint met sporten. Ongetrainde spieren en het lichaamsgewicht zorgen ervoor dat spieren veel te verduren krijgen en op deze manier raken de spieren overbelast. In sommige gevallen verrekken of scheuren de spieren zelfs. Door een trainingsschema te gebruiken bouw je de routine op en laat je je spieren wennen aan de belasting. Een warming-up is ook handig om de bloedsomloop op gang te brengen waardoor spieren eerder voorbereid zijn. Verder zijn scheenbeschermers en het intapen van gewrichten een goed idee om een extra laag bescherming toe te voegen.